Co je nejobecnější členění právního systému?

Obsah

Co je nejobecnější členění právního systému?

Co je nejobecnější členění právního systému?

Nejobec­nější členěné právního systému je členění na právo souk­romé a právo veřejné. Toto členění nabývá zcela zásadního významu od roku 2014, ve kterém nové občanské právo (občanský zákoník) ob­sahuje základní úpravu všech právních odvětví souk­romého práva. Tato skutečnost bude pod­robněji rozebírána v právním odvětví občanské právo.

Co je právní systém?

Právní systém (právní sous­tavu) tvoří souhrn všech právních norem, které jsou v daném časovém období na území daného státu platné. Právní normy se sdružují do širokých celků, podle toho jakým způsobem up­ravují vztahy a co je předmětem právní úpravy.

Jaké jsou vztahy mezi právními předpisy?

Mezi obecně závaznými právními před­pisy (právními nor­mami) ex­is­tují dva druhy vztahů.Vztah vyšší a nižší právní síly (vztah nad­řízenos­ti a pod­řízenos­ti)a vztah prvot­nosti a od­vozenos­ti (vztah prvot­nosti a druhot­nosti). Třídění právních aktů podle právní síly si můžeme představit jako určitou pyramidu podle stupně právní síly.

Proč je právo jediným sociálním systémem?

Jak je zřejmé, právo není jediným nor­mativ­ním sociálním systémem, proto v ob­lasti práva nelze vyřešit všechny problémy ve společnosti. Je však systémem velice významným, možná nejvýznamnějším, bez kterého by společnost nemoh­la fun­govat.

Související příspěvky: