Co je roslinná buňka?

Obsah

Co je roslinná buňka?

Co je roslinná buňka?

Rostlinná buňka se vyznačuje těmito charakteristickými rysy: 1 Velká centrální vakuola, obsahující různé organické i anorganické látky a obklopená membránou zvanou tonoplast.; 2 Buněčná stěna složená z celulózy a hemicelulózy, pektinu a mnohdy i ligninu, produkovaná protoplastem na vnější stranu... 3 Mezibuněčné spoje známé jako plazmodezmata, otvory v primární buněčné stěně,... More ...

Které jsou hlavní typy buněčného života?

Dnes jsou známy tři hlavní typy buněk, podle nichž se také veškerý buněčný život dělí na tři tzv. domény: bakterie (Bacteria, Eubacteria), archea (Archaea, Archaebacteria) a eukaryota (Eukarya). První dvě domény jsou při povrchním pohledu na buňku podobné a označují se společně jako prokaryotické.

Kde jsou živočišné buňky?

Živočišným buňkám chybí celulózní buněčná stěna a během diferenciace se nezvětšují. Živočišné buňky bývají zpravidla velmi malé, do 20 mikrometrů. Mívají zpravidla jen jedno jádro, ale jsou i výjimky (buňky v játrech, v chrupavkách – obsahují makronukleus a mikronukleus).

Co jsou buňky rostlin?

Buňky rostlin (Archaeplastida, tedy rostliny v širším slova smyslu) se řadí mezi poměrně typické eukaryotické buňky, ale mají i mnoho vlastních charakteristických rysů.

Související příspěvky: