Je pravda, že oba rodiče mají oči hnědé?

Obsah

Je pravda, že oba rodiče mají oči hnědé?

Je pravda, že oba rodiče mají oči hnědé?

Když však oba rodiče mají hnědé oči, je velmi pravděpodobné, že jejich děti budou mít také hnědé oči. Tmavší odstíny mají tendenci být dominantní, takže hnědá má sklon zvítězit nad zelenou a zelená nad modrou. Avšak situace, kdy jeden rodič má hnědé oči a druhý modrý, neznamená automaticky, že jejich dítě bude mít oči hnědé.

Co se týče zelených očí?

Zelené oči s sebou mohou nést určitá zdravotní rizika. Lidé se zelenýma očima bývají náchylní na škodlivé záření slunce. Mohou se u nich dokonce až vyvinout určité typy očních rakovin. Je proto velmi důležité dbát na ochranu očí při slunečním záření.

Bude mít dítě oči hnědé nebo modré?

Barva očí bývá často genetickým rysem, kterého si rodiče nejčastěji všímají během vývoje dítěte. Bude mít dítě oči černé, hnědé, modré, šedé, zelené, oříškově hnědé nebo namíchané z více barev? Vzhled dítěte ovlivňuje genetická výbava, kterou mu přinášejí oba rodiče. Geny rodičů se však mohou promíchat a spojit mnoha různými způsoby.

Kde jsou hnědé oči nejrozšířenější?

Hnědá barva očí je na světě nejrozšířenější. Hojnost výskytu hnědých očí se však výrazně mění s geografií. Většina lidí, jejichž domovem je Afrika a Asie, mají tmavě hnědé oči. Oči v tmavých odstínech hnědé je také velmi rozšířené na Středním východě.

Související příspěvky: