Kdo se věnuje studiu zemětřesení?

Obsah

Kdo se věnuje studiu zemětřesení?

Kdo se věnuje studiu zemětřesení?

Studiu zemětřesení se věnuje geofyzika konkrétně její součást seismologie. Místo vzniku zemětřesení se nazývá ohnisko neboli hypocentrum, jeho kolmý průmět na zemském povrchu se nazývá epicentrum. K vyjádření síly otřesů se používají dvě rozdílné veličiny, magnitudo a makroseismická intenzita.

Kdo je odpovědný za zemětřesení?

Zemětřesení mění vodu na zlato. 16. V řeckých bájích je za zemětřesení odpovědný Poseidon. V japonské mytologii způsobuje zemětřesení obří sumec. 17. Podle studií, tání ledovců a zvyšování hladiny moří porušuje rovnováhu tlaku na tektonické desky země, což způsobuje nárůst v četnosti i intenzitě zemětřesení.

Kde jsou silnější zemětřesení?

Silnější zemětřesení jsou pak vázána většinou na aktivní tektonické oblasti a jejich výskyt je méně častý, avšak celosvětově nejde o výjimečný úkaz. Jednou za několik let však dojde k silnému zemětřesení v nejchudších státech světa, které může připravit o život stovky či tisíce lidí a způsobí mnohamiliardové škody na majetku.

Co je zemětřesení?

Zemětřesení je náhlý pohyb zemské kůry, vyvolaný uvolněním napětí – např. z neustálých pohybů zemských desek – podél zlomů. Větší zemětřesení se proto obvykle vyskytují v těch oblastech světa, kterými významné zlomy procházejí (západní pobřeží Ameriky, východní Asie a ostrovy mezi ní a Austrálií, Kavkaz, Turecko a Írán, Středomoří atd.)

Související příspěvky: