Jak se projevuje celiakie u dětí?

Obsah

Jak se projevuje celiakie u dětí?

Jak se projevuje celiakie u dětí?

Jak ji poznat? 1 Celiakie u dětí. U dětí se projevuje nejčastěji po prvním podání lepku – děti začnou trpět průjmy nebo mají objemné a... 2 Příznaky celiakie u dospělých. Průjmy, ubývání na váze nebo chudokrevnost jsou hlavními příznaky. Dalším příznakem je... 3 Diagnostika celiakie. K diagnostice celiakie může dojít kdykoliv, stejně tak se může kdykoliv projevit. V minulosti... More ...

Co je celiakie?

Celiakie, neboli glutenová enteropatie, je chronické onemocnění sliznice tenkého střeva způsobené nesnášenlivostí lepku. Lepek, jinak také gluten, je směs bílkovin obsažená v mnoha druzích obilovin. Nemoc přetrvává po celý život a často je geneticky podmíněna. První příznaky onemocnění se mohou projevit v kterémkoliv věku.

Co se týče pacientů s celiakií?

Počty pacientů se stanovenou diagnózou celiakie se tak zvyšují, především co se týče dospělých pacientů. Herpetiformní dermatitida je chronická svědivá vyrážka spojená se vznikem puchýřů, které jsou obvykle lokalizovány v oblasti loktů, kolen, hýždí, zad či pokožky hlavy, přičemž dermatitida postihuje přibližně 5-10 % pacientů s celiakií.

Co se řadí mezi celiakie?

Celiakie se řadí mezi autoimunitní onemocnění (imunitní reakce je namířena proti vlastnímu organismu), během imunitní reakce dochází k poškození zdravých buněk v těle. Poškozeny mohou být jak buňky gastrointestinálního traktu, tak i jiných tělních systémů.

Související příspěvky: