Co je kyselina fosforečná?

Obsah

Co je kyselina fosforečná?

Co je kyselina fosforečná?

Kyselina fosforečná je zdrojem fosforu, stabilizuje v potravinách i v trávicím systému některé antioxidanty. Stabilizuje genetický kód DNA, protože tvoří esterové můstky, které drží šroubovici DNA, aby se nerozpadla.

Které potraviny mají nejvíce fosforu?

POTRAVINY BOHATé NA FOSFOR Které zelenina a zelenina výrobky mají nejvíce fosforu? 1. Mořské řasy (suché) obsahuje 1000.00 mg fosforu Jídlo 100g 2. Sóji celá sušená semena obsahuje 583.00 mg fosforu Jídlo 100g 3. Zelené fazolky, syrové obsahuje 415.00 mg fosforu Jídlo 100g 4. Paprika obsahuje 380.00 mg fosforu Jídlo 100g 6.

Co jsou fosfaty a fosforečnany?

Užívaly se především jako hnojiva a při výrobě krmiv, jako účinná změkčovadla vody v pracích prášcích. Dnes jsou tyto látky zamítány jako biologicky nežádoucí. Fosforečnany čili fosfaty slovou sloučeniny kyseliny fosforečné se zásadami.

Co se stává z kyselého fosforečnanu vápenatého nebo kyseliny fosforečné?

Strojí se z kyselého fosforečnanu vápenatého nebo z kyseliny fosforečné, jichž nabylo se z popelu kostěného kyselinou sírovou, nasytí-li se sodou. Z roztoku, jenž působí slabě alkalicky, hraní v bezbarvých hranolech jednoklonných, jež na vzduchu části vody krystallové pozbývajíce, zvětrávají.

Související příspěvky: