Zda máte příjmy z pronájmu?

Obsah

Zda máte příjmy z pronájmu?

Zda máte příjmy z pronájmu?

Jestliže jste fyzická osoba, která má příjmy z pronájmu, neplatíte z těchto příjmů sociální ani zdravotní pojištění. Nezapomeňte ale, že jako OBZP (osoba bez zdanitelných příjmů) musíte platit zdravotní pojištění sami, které se pro rok 2019 zvyšuje na 1.803 Kč měsíčně.

Co jsou příjmy z pronájmu?

Příjmy z pronájmu definuje § 9 jako příjmy plynoucí z pronájmu nemovitostí nebo jejich částí, popř. bytů a jejich částí. Pro vás to znamená, že pokud pronajímáte jednu bytovou jednotku svého dvougeneračního domu, máte povinnost tyto příjmy přiznat a odvést vypočítanou daň.

Jak se liší daň za příjem z pronájmu?

Daň za příjem z pronájmu se liší podle toho, zda nemovitost pronajímáte jako fyzická osoba, nebo zda je nemovitost zapsaná v obchodním majetku. Jestliže jste fyzickou osobou, budete se při vyplňování daňového přiznání řídit § 9 zákona 586/1992 Sb., o daních z příjmu.

Jaký je základ daně z pronájmu bytu?

Při výpočtu daně z příjmu z pronájmu bytu se neobejdete bez Přílohy č. 2, díky které zjistíte dílčí základ daně z příjmu. Jestliže pronajímáte nemovitost, která je ve společném jmění manželů, daní příjem z pronájmu pouze jeden z vás.

Související příspěvky: