Jak se vyskytují alkanové body tání?

Obsah

Jak se vyskytují alkanové body tání?

Jak se vyskytují alkanové body tání?

Rozvětvení alkanů snižuje teplotu varu, naopak rozvětvení alkanů zvyšuje teplotu tání. U řady n-alkanů ukazuje variace bodu varu a teploty tání vzestupný trend. Graf pro body tání však nemá hladký tvar. Alkany jsou chemicky stabilní a obvykle se nevyskytují v chemických reakcích.

Co jsou alkany?

Alkany jsou nasycené uhlovodíky s molekulou bez násobných vazeb (dvojných a/nebo trojných) mezi atomy uhlíku (v uhlíkovém řetězci). Alkany také patří mezi alifatické sloučeniny, tj. neobsahují aromatické cykly.Dříve se alkany nazývaly též parafíny.

Co se liší od alkanů?

Alkany se liší podle molekulové hmotnosti a molekulové struktury. Existují dvě hlavní molekulární uspořádání v alkanech; a to, acyklické alkany (C n H 2n + 2) a cyklické alkany (C n H 2n ). Tento článek se zaměřuje především na acyklické alkany a jejich vlastnosti a vysvětluje rozdíly ve vlastnostech rozvětvených a nerozvětvených alkanů.

Co jsou fyzikální vlastnosti alkanů?

Fyzikální vlastnosti alkanů 1 Rozpustnost. Alkany jsou nepolární organickou sloučeninou. Voda je polární rozpouštědlo, takže se alkany nerozpouštějí ve vodě. 2 Hustota. Hustoty alkanů jsou nižší než hustota vody. Hodnota jejich hustoty je téměř 0,7 g ml -1 s ohledem na hustotu vody jako 1,0 g ml -1. 3 Bod varu. U nerozvětvených alkanů se teplota varu plynule zvyšuje s rostoucím počtem atomů uhlíku a molekulovou hmotností.

Související příspěvky: