Jak vznikne hyperbola?

Obsah

Jak vznikne hyperbola?

Jak vznikne hyperbola?

Hyperbola vznikne průnikem rotační kuželové plochy s rovinou, která neprochází jejím vrcholem a pro jejíž odchylku φ od osy rotace kuželové plochy platí: φ ∈ <0°; α), kde α je odchylka tvořících přímek kuželové plochy od její osy.

Jaký je střed hyperboly?

Střed S úsečky EF se nazývá střed hyperboly. Přímka EF hlavní osou a osa úsečky EF vedlejší osou hyperboly. Dvěma bodům A, B hyperboly, které leží na její hlavní ose, říkáme vrcholy hyperboly. Vzdálenost vrcholu hyperboly od středu nazýváme hlavní poloosa a hyperboly, vzdálenost ohniska od středu pak výstřednost ( excentricita) e hyperboly.

Jaké jsou vrcholy hyperboly?

Dvěma bodům A, B hyperboly, které leží na její hlavní ose, říkáme vrcholy hyperboly. Vzdálenost vrcholu hyperboly od středu nazýváme hlavní poloosa a hyperboly, vzdálenost ohniska od středu pak výstřednost ( excentricita) e hyperboly.

Co je hyperbola?

Hyperbola je rovinná křivka, kuželosečka s výstředností větší než 1. Lze ji také definovat jako množinu všech bodů v rovině o daném rozdílu vzdáleností od dvou pevných ohnisek.. Hyperbola také tvoří graf funkce = / v kartézské soustavě souřadnic.. Tvar hyperboly má dráha tělesa v poli centrální síly (gravitační nebo elektrické pole vytvořené tělesem ...

Související příspěvky: