Co je liška?

Obsah

Co je liška?

Co je liška?

Líška je velmi krásný predátor s dlouhým kaštanovým ocasem. Její ústa je dlouhá a úzká a její oči jsou velmi choulostivé. Ve velikosti, tento dravec připomíná psa. Fox barva se liší od ohnivé červené až šedé. Ve stepi je šedožlutá a na severu je téměř červená. Stříbrná liška je obyčejná liška s nepatrnými odchylkami od obvyklé barvy.

Kdy se malé lišky narodí?

Pět nebo šest malých lišek se zpravidla narodí. V prvních 1,5 měsících se mladý krmí mateřským mlékem. Ve věku dvou týdnů, které děti již vidí, pak začíná období rychlého rozvoje, do konce dubna nebo začátku května, plazí se z díry, hrají si spolu s ostatními a charterem, zapadají na trávu a tiše ležou a nasávají slunce.

Proč jsou lišky osamělé lovce?

Obecně jsou lišky pokládány za osamělé lovce, avšak v literatuře najdeme i případy lovu lišek v organizovaných smečkách. Tato ojedinělá pozorování byla učiněna téměř výhradně v obzvláště tuhých zimách, kdy se vyhladovělé lišky snažily ulovit v hlubokém sněhu oslabenou srnčí zvěř.

Proč byl lov lišky odstřelem?

Lov lišky odstřelem však nebyl dostatečně efektivní. Z tohoto důvodu se v minulosti hojně užívalo rozličných pastí či otrávených návnad. V současné době jsou však všechny tyto způsoby lovu lišek nezákonné. V poválečném období byla liščí populace zasažena nakažlivou nemocí – vzteklinou (rabies).

Související příspěvky: