Co jsou komplexní čísla?

Obsah

Co jsou komplexní čísla?

Co jsou komplexní čísla?

Komplexní čísla (z latinského complexus, složený) vznikají rozšířením oboru reálných čísel tak, aby v něm každá algebraická rovnice měla příslušný počet řešení podle základní věty algebry.

Co znamená slovo komplex?

Podstatné jméno komplex znamená ‚soubor, souhrn, různých složek‘. V tom je právě základní rozdíl obou významů: komplet je celek daný počtem, komplex složením. Mluvíme-li např. o komplexu budov, máme na mysli soubor domů různé velikosti, provedení, účelu atd., podobně komplex polí, lesní komplex aj.

Co se týče komplexu?

Poslední dva výrazy jsou rázu spíše odborného; hovoří se např. o kompletaci výroby, o kompletování vědeckých sbírek apod. Podstatné jméno komplex znamená ‚soubor, souhrn, různých složek‘. V tom je právě základní rozdíl obou významů: komplet je celek daný počtem, komplex složením.

Jak se setkáváme se slovem komplexní?

Se slovem komplexní setkáváme se častěji až v poslední době, a to zejména v oboru organizace práce, např. ve spojeních komplexní brigáda, komplexní četa, komplexní mechanizace aj. Pro zvukovou blízkost obou slov je třeba ujasnit si významový rozdíl obou přídavných jmen.

Související příspěvky: