Co je příčinou problémů s tlakem oleje?

Obsah

Co je příčinou problémů s tlakem oleje?

Co je příčinou problémů s tlakem oleje?

Původ problémů s tlakem oleje je často spatřován ve špatném fungování olejových filtrů umístěných v motoru. Avšak právem? Pokles tlaku oleje pod požadované minimum (obvykle 3,5 kPa) je signalizován rozsvícením kontrolky na palubní desce v kabině.

Jak zvýšit tlak oleje v motoru?

Po nastartování motoru tlak oleje v motoru vzroste. Rychle rostoucí tlak deformuje membránu čidla (obrázek 1), která po dosažení předpokládaného tlaku otevře elektrický obvod a kontrolka zhasne. Obrázek 1.

Jak se zbavit příliš vysokého tlaku oleje?

Příčina vzniku příliš vysokého tlaku oleje se zjišťuje obtížněji. Na palubní desce totiž není kontrolka, která by signalizovala příliš vysoký tlak oleje. Prakticky jediný příznak výskytu tohoto problému je zdeformované těleso filtru, což zjistíme během výměny oleje.

Jak se měří tlak motoru za studena?

Přesto by se čísla při novém anebo dobře udržovaném motoru neměla výrazně lišit. Stěžejní pro nás přesto bude především měření za tepla, a to ideálně za provozní teploty. Pokud budeme vycházet z průměrných parametrů, tlak by se měl při volnoběhu za studena pohybovat zhruba na 3-3,5 bar. Za tepla přibližně mezi 2-2,5 bar.

Související příspěvky: