Jaký je vztah mezi olivovým olejem a rizikom mozkové mrtvice?

Obsah

Jaký je vztah mezi olivovým olejem a rizikom mozkové mrtvice?

Jaký je vztah mezi olivovým olejem a rizikom mozkové mrtvice?

Vztah mezi olivovým olejem a rizikem vzniku mozkové mrtvice byl zkoumán velmi důkladně. Analýza několika velkých studií, kterých se zúčastnilo více než 841 tisíc pacientů, potvrdila, že olivový olej je jediným zdrojem mononenasycených tuků, který snižuje riziko vzniku mozkové mrtvice a kardiovaskulárních onemocnění ( 14 ).

Co je olivový olej proti zánětu?

Shrnutí: Olivový olej obsahuje řadu živin, které pomáhají v boji proti zánětu. Mezi tyto živiny patří například kyselina olejová a také antioxidant oleokantal. Cévní mozková příhoda vzniká při porušení zásobování mozku krví, a to buď v důsledku ucpání cévy sraženinou nebo v důsledku krvácení do mozku.

Co je olivový olej a zdraví?

Olivový olej a zdraví: 11 léčivých účinků, o kterých možná nevíte! Kolem tuků, které přijímáme v potravě, panují mezi odborníky rozporuplné názory. Nicméně prakticky všichni lékaři vám potvrdí, že olivový olej, zejména v takzvaném extra panenském provedení, je velmi zdravý.

Jaké jsou tuky v olivovém oleji?

Pouhých 24% olivového oleje je tvořeno nasycenými tuky a omega-6 a omega-3 mastnými kyselinami ( 1 ). Ovšem většina tuků v olivovém oleji (kolem 73%) připadá na zdravé mononenasycené tuky (kyselinu olejovou), které jsou velmi zdravé.

Související příspěvky: