Kdo jsou státní pojištěnci důchodu?

Obsah

Kdo jsou státní pojištěnci důchodu?

Kdo jsou státní pojištěnci důchodu?

Odchodem do důchodu se dostanete do kategorie tzv. státních pojištěnců, což znamená, že za vás bude platit pojistné na zdravotní pojištění stát. Poživatelé důchodu z důchodového pojištění patří mezi státní pojištěnce podle § 7 zákona o veřejném zdravotním pojištění, a to ode dne přiznání důchodu.Státními pojištěnci jsou i v měsících, kdy jim ...

Kde je možnost přivýdělku v předčasném důchodu?

V předčasném důchodu je možnost přivýdělku omezená: nesmíte mít výdělek, který zakládá účast na nemocenském pojištění nebo ze kterého platíte sociální pojištění. (Takže nesmíte do klasického zaměstnaneckého poměru a případné podnikání může být jen drobné.)

Jak se dostanete do důchodu?

Odchodem do důchodu se dostanete do kategorie tzv. státních pojištěnců, což znamená, že za vás bude platit pojistné na zdravotní pojištění stát. Poživatelé důchodu z důchodového pojištění patří mezi státní pojištěnce podle § 7 zákona o veřejném zdravotním pojištění, a to ode dne přiznání důchodu.

Proč je podnikání v důchodu vedlejší podnikání?

Podnikání v důchodu je, jak už víte, vedlejší výdělečnou činností. Konkrétně pro zdravotní pojištění to znamená, že v prvním roce podnikání měsíční zálohy nemusíte platit. Pojistné doplatíte až začátkem následujícího roku po podání přehledu zdravotní pojišťovně. Vypočte se ze skutečně dosažených zisků.

Související příspěvky: