Co znamená nádrž na chladicí kapalinu?

Obsah

Co znamená nádrž na chladicí kapalinu?

Co znamená nádrž na chladicí kapalinu?

Nádrž na chladicí kapalinu bývá obvykle označený modrým víčkem. Kapalina se míchá s destilovanou vodou a doplňovat by se měla vždy do studeného motoru, jinak by mohlo dojít k prasknutí hlavy válců. Únik kapaliny lze zjistit pomocí systému s manometrem.

Co je chladicí kapalina?

Chladicí kapalina je kombinací nemrznoucí směsi a destilované vody, která má za úkol odvádět teplo z motoru do chladicí soustavy. Voda, která byla použita na chlazení motoru, se v chladiči znovu ochladí vzduchem a následně je připravena celý cyklus opakovat.

Může se stát, že chladící kapalina vystříkne ven?

Hrozí, že horká kapalina vystříkne ven a dojde k popálení. Může se stát, že z nádobky na chladící kapalinu bude kapalina ubývat poměrně rychle. V takovém případě může jít o poškození těsnění chladící soupravy a je nutná návštěva autoservisu. V případě, že vás na nedostatek chladící kapaliny upozorní kontrolka během jízdy, automobil zastavte hned, ...

Co jsou nečistoty do chladící kapaliny?

Na vině jsou nečistoty, které do chladící kapaliny pronikají ze spalovacího motoru. Nečistoty mění “vodivost” vody a právě na to reaguje čidlo. Případně se nečistoty usadí přímo na čidlu. Vyměnit čidlo rozhodně nestačí.

Související příspěvky: