Co je západní Evropa?

Obsah

Co je západní Evropa?

Co je západní Evropa?

Západní Evropa je region rozprostírající se v západní části Evropy. Přestože je toto označení často používáno, neexistuje jeho jednoznačná definice. V průběhu dějin se totiž vnímání západní Evropy měnilo v závislosti na okolnostech.

Kde je nejstarší část Evropy?

Nejstarší část Evropy je východoevropská nížinná Fennosarmatia s Východoevropskou rovinou. Zde leží i nejnižší místo Evropy v proláklině Kaspické nížiny (−28 m). Na východě je Východoevropská rovina lemována protáhlým pohořím Ural (1894 m) o délce 2500 km. Skandinávské pohoří (2469 m) je kaledonského stáří.

Co se dotýká západní Evropy?

Cestovní ruch dotýkající se území Západní Evropy se dá roztřídit do více směrů. Fascinující přírodní i lidmi vytvořené útvary existují hlavně díky geografickým podmínkám. Mezi zajímavosti se dají také zařadit tzv. poldery, které byly vybudovány k protipovodňové ochraně či větrné mlýny, tak typické pro severní část Západní Evropy.

Proč se západní Evropa skládá?

Západní Evropa se skládá ze dvou částí (pevninská a ostrovní), které jsou oddělené kanálem La Manche. Přesto to ale není příliš jasně vymezený pojem, často se k ní připočítává Německo, Lichtenštejnsko a někdy i Skandinávie či Island.

Související příspěvky: