Co je příčinou ztráty mateřského jazyka?

Obsah

Co je příčinou ztráty mateřského jazyka?

Co je příčinou ztráty mateřského jazyka?

Fenoménem možné ztráty mateřského jazyka se zabývá kupříkladu německá lingvistka Monica Schmid z britské University of Essex, která zpovídala řadu z židovských uprchlíků a zjistila, že ti, kteří emigrovali už počátkem 30. let, mluvili německy lépe nežli pozdější emigranti, donucení k útěku židovskými pogromy.

Jak se jazyk vyvíjí?

Jazyk se vyvíjí s rozvojem lidské společnosti a odráží se v něm veškerá lidská činnost a myšlení. Souhrn všech slov v jazyce nazýváme slovní zásobou jazyka. Ta se mění nejrychleji, neboť každá nová skutečnost musí být určitým způsobem pojmenována.

Co jsou příbuzné jazyky?

Příbuzné jazyky jsou takové, které se vyvinuly z jednoho jazykového základu. Dohromady pak tvoří takzvané jazykové rodiny. Čeština a slovenština patří k jazykům slovanským, které se pak dále dělí do několika podskupin.

Jaké jazyky používají rodilí mluvčí?

Druhým jazykem, který používají rodilí mluvčí, je francouzština, angličtina, portugalština, ruština a arabština. V nejvíce státech světa se mluví anglicky, dále francouzsky, arabsky, španělsky a rusky. Nejrozšířenějším jazykem internetu je angličtina (30 %).

Související příspěvky: