Co je pojištění odpovědnosti z provozu vozidel?

Obsah

Co je pojištění odpovědnosti z provozu vozidel?

Co je pojištění odpovědnosti z provozu vozidel?

Pojištění odpovědnosti z provozu vozidel je povinné pojištění odpovědnosti, jehož základním účelem je zajištění náhrady újmy na zdraví a majetku způsobené poškozenému provozem vozidla. Toto pojištění v ČR upravuje zákon č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla.

Jak můžete pojištění vozidel pojistit?

Vaše vozidlo lze pojistit dvěma způsoby. Jednak budete potřebovat povinné ručení, - tedy zákonné pojištění vozidel, které chrání proti škodám způsobeným provozem vozidla nebo volitelné havarijní pojištění, které chrání vozidlo samotné.

Jak se pojištění vozidel vztahuje?

Toto pojištění se vztahuje i na následující případy: 1 zavinili jste nehodu, při které bylo poškozeno vaše vozidlo 2 pokud vám bude vozidlo odcizeno nebo poškozeno (byť by se jednalo jen o ulomené zrcátko) 3 potká-li vaše vozidlo živelní událost, jako jsou kroupy, povodeň, vichřice apod. More ...

Jaké jsou pokuty za nepojištěné vozidlo?

Za nepojištěné vozidlo hrozí tisícové pokuty. Povinné ručení je zákonné pojištění a za porušení zákona hrozí viníkům trest. V případě nezaplaceného či neuzavřeného povinného ručení se jedná o finanční sankce, které mohou dosáhnout až do výše desetitisíců. Podívejme se na to, jaký postih čeká nezodpovědné motoristy.

Související příspěvky: