Proč je kakao toxické pro psy?

Obsah

Proč je kakao toxické pro psy?

Proč je kakao toxické pro psy?

V kakau se nachází theobromin, který je pro psy silně toxický. Vyvolává zejména poškození ledvin a při vyšších dávkách může způsobit úhyn v důsledku srdečního a respiračního selhání. Toxicita závisí na podílu kakaa Např. čokoláda na vaření je 10x více toxická pro psy než čokoláda mléčná.

Co se týče toxické psychóze?

O toxické psychóze hovoříme v souvislosti se zneužíváním některých psychoaktivních látek. Nejčastěji bývá spojována s metamfetaminem/pervitinem, amfetaminy, kokainem, halucinogeny a THC potentním konopím. V případě psychostimulancií (pervitin, amfetaminy...) se často jedná o paranoidní psychické ladění.

Jak je toxická čokoláda pro psy?

Toxicita závisí na podílu kakaa Např. čokoláda na vaření je 10x více toxická pro psy než čokoláda mléčná. Nadměrné množství cibule (>5g/kg váhy psa na den) je škodlivé, neboť obsahuje allyl (propyl)disulfid (APDS), který způsobuje hemolýzu a anémii.

Proč je xylitol nebezpečné pro psy?

Pro psy je nebezpečné také umělé sladidlo xylitol, které bývá součástí různých cukrovinek, bonbónů a žvýkaček. Stimuluje slinivku, která do krve vyloučí velké množství hormonu inzulínu, což vyvolá prudký pokles koncentrace krevního cukru. Otrava nastupuje u psa v průběhu několika málo minut za příznaků slabosti, poruch koordinace, někdy i křečí.

Související příspěvky: