Co znamená modrý kouř?

Obsah

Co znamená modrý kouř?

Co znamená modrý kouř?

Modrý kouř zpravidla znamená větší či menší generálku motoru, takže záleží jen na „lukrativitě" této opravy. Pokud začne modře kouřit staré auto s nízkou hodnotou, často se místo generálky jen dolívá spalovaný olej.

Proč vychází modrý kouř z výfuku auta?

Proč z výfuku vychází modrý kouř? Jestliže z výfuku auta vychází modrý kouř, indikuje to vniknutí oleje do spalovacích komor. Obvykle je to způsobeno opotřebením dílů skupiny pístu a válce, zalepením pístních kroužků, destrukcí těsnění zdvihadla ventilu a používáním oleje s nesprávnou viskozitou.

Může se objevit modrý kouř během provozu motoru?

Modrý kouř se může objevit i během provozu motoru, tedy za jízdy. Takový kouř má modrobílou barvu. Zde bývá příčinou neaktivní válec kvůli netěsnosti ventilů nebo vadnému zapalování. S touto závadou souvisí nízká nebo dokonce nulová komprese a na svíčce jsou patrné černé hrudkovité úsady.

Co může být příčinou modrého kouře?

Příčinou modrého kouře nemusí být pouze průnik oleje do válců. V některých případech se může jednat o degradaci ventilů a vodítek, mechanické závady a stárnutí těsnění dříků ventilů. Také tyto závady se velice často projevují zvýšenou kouřivostí motoru ve chvíli, kdy jej nastartuje.

Související příspěvky: