Co jsou vakcíny proti covidu?

Obsah

Co jsou vakcíny proti covidu?

Co jsou vakcíny proti covidu?

Lze shrnout, že všechny vakcíny proti covidu představují způsob, jak nastartovat přirozenou obranyschopnost těla k boji s virem SARS-CoV-2. Česká republika objednala prostřednictvím smluv Evropské unie celkem sedm typů vakcín, a to od firem Pfizer a BioNTech, Moderna, AstraZeneca, CureVac, Johnson & Johnson, Sanofi Pasteur a Novavax.

Co je virové onemocnění vztekliny?

Vzteklina (též rabies, běsnění, lyssa) je akutní virové onemocnění centrálního nervového systému všech teplokrevných živočichů včetně lidí. Virus vztekliny se přenáší slinami, tedy v praxi nejčastěji pokousáním. Nemoc se projevuje změnami chování, zvýšenou dráždivostí, agresivitou, parézami a paralýzami. Jakmile nemoc propukne, končí vždy smrtelně.

Co jsou typické příznaky vztekliny běžného?

Výše popsané jsou typické příznaky průběhu vztekliny běžného u většiny zvířat, kromě toho však vzteklina může probíhat jako tzv.: 1 Tichá forma – excitační stádium chybí, nebo je nevýrazné, převládá deprese a paralýza. 2 Atypická forma – chronický průběh, hubnutí, atrofie svalstva, zánět žaludku a střev. 3 Abortivní forma – zcela výjimečně, uzdravení zvířete bez jakýchkoliv... More ...

Související příspěvky: