Kdo je zdrojem palmového oleje?

Obsah

Kdo je zdrojem palmového oleje?

Kdo je zdrojem palmového oleje?

Hlavním zdrojem palmového oleje je jeden z druhů palmy olejné, s latinským názvem Elaeis guineensis, který se v přírodě volně vyskytuje v západní a jihozápadní Africe. V této části světa se palmový olej používá již více než 5 tisíc let.

Kde se pěstuje palmový olej?

Nicméně v některých částech světa se k výrobě palmového oleje používá hybrid palmy olejné, vzniklý "spojením" obou těchto druhů palem. V posledních letech se pěstování palmy olejné rozšířilo také do jihovýchodní Asie, včetně zemí jako jsou například Malajsie nebo Indonésie.

Můžeme použít palmový olej do burákového másla?

Palmový olej se někdy přidává do burákového másla a do dalších druhů ořechových másel jako stabilizátor, který brání rozkladu tuků a jejich usazování na hladině sklenice. Kromě ořechových másel najdeme palmový olej také v dalších potravinách, jako jsou například:

Co se týče palmového oleje?

Naproti tomu u 10 z 25 pacientů, kteří palmový olej neužívali a namísto toho užívali placebo, došlo ke zhoršení (progresi) onemocnění a u žádného z těchto pacientů nebylo zaznamenáno zlepšení ( 18 ). Palmový olej také zvyšuje hladinu vitamínu A u pacientů, kteří trpí jeho nedostatkem nebo jsou jeho nedostatkem ohroženi.

Související příspěvky: