Co je intolerance laktózy?

Obsah

Co je intolerance laktózy?

Co je intolerance laktózy?

Intolerance laktózy rozhodně není žádná alergie. Toto si spousta lidí plete a říká, že má „alergii na laktózu“. Ta ale neexistuje, neboť mechanismus vzniku alergie a intolerance je zcela odlišný (více se dozvíš v článku Páteční seriál na téma alergie a intolerance ).

Proč je intolerance laktózy vzácná?

Na rozdíl od alergie totiž při intoleranci laktózy není vůbec zapojen imunitní systém tvého organismu a nevznikají žádné specifické protilátky. Intolerance laktózy je způsobena sníženou tvorbou enzymu laktáza v tenkém střevě. Enzym laktáza štěpí mléčný cukr na glukózu a galaktózu. U malých dětí je intolerance laktózy vzácná.

Jak se setkávám s pojmem intolerance laktózy?

S pojmem intolerance laktózy se v poslední době setkávám poměrně často při sestavování jídelníčků, a při různých konzultací. Proto jsem se rozhodla sepsat následující seriál na dané téma, kde bych tě chtěla seznámit se vším, co tento problém obnáší.

Co se projevuje laktózovou intolerancí?

Tato intolerance se projevuje celou řadu příznaků, mezi něž patří průjem, křeče v oblasti břicha nebo nadýmání. Lidé trpící laktózovou intolerancí mají sníženou funkci laktázy, enzymu potřebného k rozložení laktózy. Laktóza je disacharid, což znamená, že se skládá ze dvou molekul cukru. Z glukózy a z galaktózy.

Související příspěvky: