Jaké jsou vejce můsí ptáci?

Obsah

Jaké jsou vejce můsí ptáci?

Jaké jsou vejce můsí ptáci?

Existují také velmi nápadně vybarvená vejce, světle modrá až modrozelená, která můsí ptáci zvlášť pečlivě ukrývat. Povrch vejce může být drsný nebo hladký, někdy tak lesklý, že vypadá jako porcelán. Jindy je vejce pokryto vápenným povlakem, takže jeho zbarvení je nepozorovatelné.

Jak velká je vejce z ptáků?

Velikost vejce se značně liší podle druhu – nejmenší vejce ze všech žijících ptáků snáší kolibřík – jeho vejce váží 0,25 g, naopak největší vejce ze všech žijících ptáků snáší pštros – má hmotnost 750 až 1600 gramů, rozměry cca 16×13 cm. Někteří vyhynulí dinosauři a Aepyornis měli ovšem vejce větší.

Jaké jsou rozdíly v ptákových vejcích?

Ptačí vejce se od sebe liší zbarvením, velikostí i tvarem. Rozdíly lze pozorovat i ve snůšce jediného ptáka. Určit původce může být někdy dost těžké - kukačky snáší vejce podobná tak, aby si toho nevšimli ani zvolení pěstouni. Nejspolehlivější metodou je vyčkat příletu ptáka na hnízdo, kde jsme vejce našli.

Které druhy ptáků mají modré vejce?

Promluvme si o tom, které ptáky mají modré vejce. Obvykle je barva ptáků nenápadná, bílá nebo šedá. Pro dravce je obtížné ji najít, což umožňuje budoucím mláďatům zachránit život. Některé druhy ptáků však naloží vejce neobvyklých, jasných barev. Ornitologové se pokoušejí vysvětlit, proč skořápka může být pouze takové barvy.

Související příspěvky: