Co je štítná žláza?

Obsah

Co je štítná žláza?

Co je štítná žláza?

Je to žláza s vnitřní sekrecí, což znamená, že produkuje hormony do krve. Tyto hormony ovlivňují výrazně náš metabolismus. Tvar štítné žlázy připomíná motýla, její činnost je řízena z podvěsku mozkového. Je to důležitý regulační orgán, který se podílí na mnoha funkcích v těle.

Můžeme onemocnět onemocněním štítné žlázy?

Můžeme také onemocnět autoimunitním onemocněním štítné žlázy, což znamená, že tělo nepovažuje štítnou žlázu za svůj orgán a vytváří si proti němu protilátky. V psychice to znamená, že jdeme proti sobě a bojujeme sami se sebou. Problémy se štítnou žlázou signalizují pocit, že se nedostaneme k tomu, co chceme dělat.

Můžeme být onemocněni poruchou štítné žlázy?

Při poruchách štítné žlázy můžeme onemocnět například hypertyreózou, což je zvýšená funkce štítné žlázy. Znamená to, že naše štítná žláza produkuje větší množství hormonů. Psychické souvislosti s tím spojené mohou být například vztek, že nás někdo vynechal.

Co se týče štítné žlázy?

Projevují se zde citové, emotivní, vztahové, sebevztahové a partnerské problémy. To vše oslabuje funkci štítné žlázy. Souvislosti můžeme najít i u rodičů, kteří přenášejí své emoční napětí na své děti a ty mají potíže se štítnou žlázou. Štítná žláza také znamená dlouhodobé mlčení, především nevyjádření své důležitosti.

Související příspěvky: