Co je serotoninový syndrom?

Obsah

Co je serotoninový syndrom?

Co je serotoninový syndrom?

Serotoninový syndrom je vzácný, potenciálně život ohrožující stav, který je způsoben léky se serotoninergní aktivitou. Je chara kterizován změnou duševního stavu, nestabilitou vegetativního systému a neuromuskulární hyperaktivitou. Pacienty se středně silnými a siln ými projevy serotoninové toxicity je třeba hospitalizovat.

Jak se vyskytuje serotonin v potravinách?

Především kombinace těchto faktorů zvyšuje riziko serotoninové bouře. Serotonin se vyskytuje také v určitých potravinách. Jedná se například o sýr s modrou plísní, čedar nebo parmezán, dále také tuňák, drůbeží játra a listová zelenina.

Co způsobuje nadměrná hladina serotoninu?

Nadměrná hladina serotoninu způsobuje velké spektrum příznaků, které můžeme dělit do několika kategorií: Mezi kognitivní syndromy patří především psychické potíže jako například hypománie neboli slabá forma mánie, která se projeví povznesenou náladou a hyperaktivitou. Dále se u nemocného objevují halucinace, zmatenost nebo dokonce kóma.

Proč je serotonin nedostatek?

Serotonin je chemická látka, která v našem organizmu vzbuzuje pocity radosti, spokojenosti a chuti k jídlu. Naopak nedostatek serotoninu způsobí náhlé změny nálad, agresivitu, poruchy spánku a depresi. Zvýšené uvolňování serotoninu je způsobováno velkým množstvím důvodů.

Související příspěvky: