Co jsou příznaky Parkinsonovy nemoci?

Obsah

Co jsou příznaky Parkinsonovy nemoci?

Co jsou příznaky Parkinsonovy nemoci?

Příznaky Parkinsonovy nemoci Strnulý výraz tváře, svalová ztuhlost, zpomalené pohyby, klidový třes prstů ruky, později také třes víček, čelisti, jazyka, čela a dolních končetin, únava, ztížená mluva, deprese a závratě.

Jak se projevuje Parkinsonova choroba v mozku?

Ilustrace Parkinsonovy choroby z knihy „A Manual of Diseases of the Nervous System“ z roku 1886 od Sira Williama Richarda Gowerse. Parkinsonova choroba je zapříčiněna nadměrnou ztrátou nervových buněk, produkujících v mozku neurotransmiter dopamin, látku, která reguluje činnost určité části mozku zvané bazální ganglia.

Co se týče Parkinsonovy choroby?

Parkinsonova choroba Jedná se o onemocnění nervové soustavy, při kterém dochází k postupnému zániku neuronů v určitých centrech mozkového kmene. Dochází tak ke ztrátě neuronů obsahujících dopamin – látky, která je velmi důležitá pro přenos vzruchu. Pacient pak přestává ovládat své svaly.

Co je lék pro léčbu Parkinsonovy choroby?

První lék pro léčbu Parkinsonovy choroby se nazývá levodopa (L-dihydroxy-fenylalanin). Jde o jedno z nejčastěji podávaných a nejúčinnějších léčiv. Při léčbě levodopou dochází ke stabilizaci dopaminu v černé substanci a bazálních gangliích na téměř normální hodnoty, a tak se zmírňují projevy nemoci.

Související příspěvky: