Jak se projevují otravy?

Obsah

Jak se projevují otravy?

Jak se projevují otravy?

Otravy se projevují nepříjemnými žaludečními obtížemi, které však většinou netrvají déle jak několik hodin. Vznikají po konzumaci přemrzlých, starších, zapařených a případně špatně uskladněných hub. Takovéto houby bývají napadené různými mikroorganismy a může se v nich vytvořit i velmi nebezpečný botulotoxin.

Kdy vznikají otravy?

Otravy se projevují nepříjemnými žaludečními obtížemi, které však většinou postupně odezní a netrvají déle jak několik hodin. Sekundární pravé: Otravy vznikají po konzumaci přemrzlých, starších, zapařených a případně špatně uskladněných hub.

Kdo je nejnebezpečnější otravou?

Patří k nejčastějším otravám, které mají sice nepříjemný, ale benigní (neškodný) průběh. Nejnebezpečnější druh zde představuje závojenka olovová (Entoloma sinuatum), která způsobuje snad nejkrutější otravy. Postižený má ukrutné bolesti břicha doprovázené zvracením, průjmy a jinými nepříjemnými stavy.

Jsou to houby jedlé nebo jedovaté?

Tyto otravy způsobují houby, které jsou po důkladném tepelném zpracování jedlé, avšak za syrova bývají jedovaté. Patří k nim zejména některé druhy václavek, čirůvek, strmělek a dokonce i hřibů. Tyto houby vyžadují v závislosti na druhu minimálně 15-30 minut důkladnou tepelnou úpravu.

Související příspěvky: