Kdo je nejvzácnější oběžnou mincí Československa?

Obsah

Kdo je nejvzácnější oběžnou mincí Československa?

Kdo je nejvzácnější oběžnou mincí Československa?

Nejvzácnější oběžnou mincí Československa je 5 haléř z roku 1924. Kdo by řekl že tato malá nenápadná mince má v dnešní době cenu až 400 000 Kč! Při ražbě této mince prasklo razidlo a tak muselo být ražení ukončeno a tyto kousky byly darovány vysoko postaveným členům mincovny a vlády, ale také se dotaly 2-3 kusy do oběhu.

Proč jsou mince vzácnými?

Mince se stávají vzácnými tehdy, kdy je daného ročníku raženo málo, nebo se z jakéhokoliv důvodu stane nějaká chyba při ražbě. Tyto mince se poté dostávají do hledáčku numismatické obce a jsou předmětem mnoha aukcí. Většinou se ani nedostanou do oběhu a šance na nalezení takovéto mince je mizivá.

Může být šance na mincí na půdě?

Ale přece jenom je nějaká šance a třeba právě vy najdete nějakou z těchto mincí na půdě. Může se to stát, ale jak už jsem psal šance je mizivá. Nejvzácnější oběžnou mincí Československa je 5 haléř z roku 1924. Kdo by řekl že tato malá nenápadná mince má v dnešní době cenu až 400 000 Kč!

Jak se seznámit s vzácnými mincemi Československa?

V tomto článku se vám pokusím seznámit s nejvzácnějšími i méně vzácnými mincemi Československa. Mince se stávají vzácnými tehdy, kdy je daného ročníku raženo málo, nebo se z jakéhokoliv důvodu stane nějaká chyba při ražbě.

Související příspěvky: