Co je zatmění Měsíce?

Obsah

Co je zatmění Měsíce?

Co je zatmění Měsíce?

Zatmění Měsíce je astronomický úkaz, při němž vstupuje Měsíc do stínu vrženého Zemí (viz obr. 50, který nakreslen ve správném měřítku). Stejně jako při zatmění Slunce i při zatmění Měsíce se rozlišuje vznik polostínu (ohraničen vnitřními tečnami Slunce a Země) a vznik plného stínu, který je vymezen vnějšími tečnami Slunce a Země.

Kde jsou zatmění Měsíce v České republice?

zatmění Měsíce v České republice do roku 2025 1 Polostínové zatmění Měsíce 10. ledna 2020 2 (viditelné v celém průběhu ve večerních hodinách) 3 Polostínové zatmění Měsíce 5. června 2020 (viditelné při východu Měsíce ve večerních hodinách) 4 Úplné zatmění Měsíce 16. května 2022 5 (v České republice viditelná jen částečná fáze před západem Měsíce) 6 Částečné zatmění Měsíce 28. října 2023

Kde se zatmění Měsíce projeví?

Při zatmění Měsíce musí být Měsíc naproti Slunci, tedy v úplňku, a zároveň poblíž jednoho z uzlů své trajektorie. Vstoupí-li Měsíc do polostínu Země, nastává polostínové zatmění Měsíce. To se projeví téměř nepostřehnutelným poklesem jasnosti měsíčního kotouče. Proto se také někdy mezi zatmění Měsíce tento případ nepočítá.

Související příspěvky: