Kdo je ozimá pšenice?

Obsah

Kdo je ozimá pšenice?

Kdo je ozimá pšenice?

Doc.Dr.Ing. Luděk Hřivna., MENDELU v Brně Ozimá pšenice patří mezi plodiny se střední potřebou živin. Na 1 tunu zrna a odpovídající množství slámy a kořenů odčerpá v průměru 25 kg dusíku \\u0003~N\\u0003, 5 kg fosforu \\u0003~P, 20 kg draslíku( K), 2,4 kg hořčíku \\u0003~ Mg\\u0003, 4 kg síry \\u0003~ S\\u0003.

Co je důležité pro přezimování ozimé pšenice?

Pro kvalitní přezimování porostů ozimé pšenice je nezbytné zajistit, aby rostliny během podzimní vegetace přijaly dostatek živin a vytvořily si energetické zásoby pro zimní období. Významnou roli zde sehrává termín setí, který limituje délku podzimní vegetace.

Jak se produkuje pšenice v Evropě?

Produkcí pšenice se Evropě může rovnat jen Čína s produkcí 130 milionů tun ročně. Významnými producenty jsou také Indie (90 mil. tun), Rusko (70 mil. tun) a USA (60 mil. tun). V Česku se ročně vypěstuje asi 5,5 milionů tun pšenice.

Jaké je hnojení ozimé pšenice?

Při zakládání porostů ozimé pšenice je proto nezbytné provést základní hnojení P a K-hnojivy. Vyplatí se rovněž dohnojení hořčíkem a je- li to třeba, můžeme provést přihnojení i sírou, které je významné zvláště tam, kde zapravujeme do půdního profilu větší množství slamnatých posklizňových zbytků.

Související příspěvky: