Co je nutné zaplatit při koupi nového automobilu?

Obsah

Co je nutné zaplatit při koupi nového automobilu?

Co je nutné zaplatit při koupi nového automobilu?

Daň je nutné zaplatit až v zemi spotřeby tedy tam, kde bude automobil trvale používán. Kupující tedy musí nový automobil přihlásit až ve své zemi a tam také odvést DPH. Tento způsob je však možné použít pouze u nových automobilů v případě koupě z jednoho do druhého státu EU, nikoliv v rámci České republiky.

Jak sledovat poměr použití automobilu?

Vlastník vozidla je povinen sledovat poměr použití automobilu po dobu 5 let ode dne jeho pořízení. Součástí sledování poměru využití je vedení evidence jízd, na jejímž základě se počítá skutečný poměrný koeficient. Evidenci lze vést ručně (knih jízd) nebo pomocí sledovacích zařízení.

Jaký je správní poplatek za přepis auta?

Za přihlášení auta na nového vlastníka se platí správní poplatek za přepis auta, který již několik let činí 800 korun, a jeho výše se novelou nezměnila.

Jaká je ekologická daň při přepisu auta?

Ekologická daň se při přepisu auta neváže k vlastníkovi, ale ke konkrétnímu vozidlu. To znamená, že když už byla jednou zaplacena, při dalším převodu se už znovu platit nemusí. Ekologická daň se neplatí také v případě, že přepis provádíte na osobu s průkazem ZTP.

Související příspěvky: