Co jsou příjmy z pronájmu?

Obsah

Co jsou příjmy z pronájmu?

Co jsou příjmy z pronájmu?

Příjmy z pronájmu definuje § 9 jako příjmy plynoucí z pronájmu nemovitostí nebo jejich částí, popř. bytů a jejich částí. Pro vás to znamená, že pokud pronajímáte jednu bytovou jednotku svého dvougeneračního domu, máte povinnost tyto příjmy přiznat a odvést vypočítanou daň.

Jak odečítat příjmy na hypotéku?

„Pokud máte na pronajímaný byt hypotéku, nemůžete si zároveň odečítat z daňového základu již zaplacené úroky,“ upozorňuje Petra Horáková Krištofová. Uplatnit výdaje procentem z příjmu je jednodušší. Zkrátka pouze od příjmů odečtete 30 % a teprve výslednou částku zdaníte.

Zda máte příjmy z pronájmu?

Jestliže jste fyzická osoba, která má příjmy z pronájmu, neplatíte z těchto příjmů sociální ani zdravotní pojištění. Nezapomeňte ale, že jako OBZP (osoba bez zdanitelných příjmů) musíte platit zdravotní pojištění sami, které se pro rok 2019 zvyšuje na 1.803 Kč měsíčně.

Kdo může odečíst úroky z hypotéky?

, že úroky z hypotéky si může odečíst pouze ten, kdo na daních z příjmů zaplatí za rok více, než činí roční sleva na poplatníka – tj. 24 840 Kč. Zaměstnanci zpravidla odvádějí v průběhu roku na dani z příjmů více, než je sleva na poplatníka 2 070 Kč, tedy odečet úroků v tom případě bude mít smysl.

Související příspěvky: