Jak se zbavit amoniaku z močové cesty?

Obsah

Jak se zbavit amoniaku z močové cesty?

Jak se zbavit amoniaku z močové cesty?

To má být záložní systém k odstranění amoniaku a není primární mechanismus. Když se močovina cyklus nepracuje správně, nebo když jste, dělat příliš mnoho školení vysoké intenzitě, tělo využívá tuto cestu k disponování amoniak, ale to není tak efektivní.

Jak vyšetřovat amoniaku při poruchách chování a vědomí?

Vyšetření amoniaku může napomoci při diagnostice poruch chování a vědomí. Bývá vyšetřován spolu s glukózou, elektrolyty-ionty a testy ledvinných a jaterních funkcí s cílem objasnit příčinu bezvědomí z nejasných příčin nebo potvrdit diagnózu Reyeova syndromu nebo jaterní encefalopatie vyvolané různými jaterními nemocemi.

Jaké jsou Fyziologické hodnoty amoniaku v krvi?

Fyziologické hodnoty amoniaku v periferní krvi jsou velice nízké (10–20 μg/100 ml), jeho produkce se může zvýšit například při metabolické alkalóze (amoniak se podílí na regulaci acidobazické rovnováhy a retenci některých kationtů).

Může amoniak způsobit jaterní koma?

Amoniak může být tvořen ve většině tkání, ale močovinový cyklus je přítomen jen v játrech. Proto se může odbourávat také v glukoso-alaninovém cyklu, nebo vznikem glutaminu . V tlustém střevě může činností bakterií vznikat značné množství amoniaku, který může způsobit jaterní koma.

Související příspěvky: