Jak vzniklo označení fazole?

Obsah

Jak vzniklo označení fazole?

Jak vzniklo označení fazole?

Fazolové plody se musí před konzumací tepelně upravit, jinak mohou být jedovaté. Vědecké označení fazole vzniklo z řeckého phaseolos, což znamená loďka - podle tvaru lusků. První fazolová semena se objevila až počátkem 16. století v přístavech španělských mořeplavců.

Jak zachovat fazole do dalšího roku?

Jestli chcete fazole zachovat do dalšího roku, celé rostliny odřízněte těsně u země. Rozvěste je na suchém, větrném místě i s lusky na tak dlouho, než úplně neuschnou. Tenhle způsob sušení se totiž osvědčil více, než pokud otrháváte jen samotné lusky, a nezáleží na tom, jestli jde o keříčkové, nebo pnoucí se fazole.

Jaká je Doba sklizně fazolu?

Doba sklizně záleží na odrůdě: fazol začíná plodit v červenci, u určitých odrůd si však počkáte až do začátku října. Rostlina totiž končí svou vegetaci s prvními mrazy.

Co je okrasná fazole?

Okrasná fazole vytváří až třímetrové keře a její velké lusky skrývají semena až 3 centimetry velká. Fazolové plody se musí před konzumací tepelně upravit, jinak mohou být jedovaté. Vědecké označení fazole vzniklo z řeckého phaseolos, což znamená loďka - podle tvaru lusků.

Související příspěvky: