Jak dlouho přetrvává Novorozenecká žloutenka?

Obsah

Jak dlouho přetrvává Novorozenecká žloutenka?

Jak dlouho přetrvává Novorozenecká žloutenka?

Ve většině případů trvá novorozenecká žloutenky maximálně 2 až 3 týdny po narození. Pokud přetrvává déle než 3 týdny, může být její příčinou jiná choroba. Neléčená, dlouhodobě vysoká hladina bilirubinu v krvi (hyperbilirubinémie) může u novorozenců způsobit různé formy poškození mozku (například poruchy sluchu, dětskou mozkovou obrnu, apod.).

Jak dlouho odezní Novorozenecká žloutenka?

Novorozenecká žloutenka většinou odezní do 2 – 3 týdnů, nicméně pokud se tak nestane, může to být signálem, že má novorozenec jiné základní onemocnění. Dlouhodobě vysoká hladina bilirubinu zvyšuje riziko jeho průniku do mozku, kde může způsobit trvalé poškození (jádrový ikterus).

Jaké jsou první příznaky novorozenecké žloutenky?

Prvním a nejčastějším příznakem novorozenecké žloutenky je žluté zbarvení kůže a očních sklér novorozence. Pokožka začíná žloutnout zhruba druhý až čtvrtý den po porodu a obvykle se žluté zbarvení nejprve objeví na obličeji a postupně se šíří na celé tělo.

Jak se léčí Novorozenecká žloutenka?

Jak se novorozenecká žloutenka léčí? Léčba novorozenecké žloutenky závisí na vyvolávajícím onemocnění. V případě fyziologické novorozenecké žloutenky většinou není nutná žádná léčba, protože tento stav sám většinou do týdne, nejpozději však do 3 týdnů po porodu odezní.

Související příspěvky: