Co jsou estrogeny?

Obsah

Co jsou estrogeny?

Co jsou estrogeny?

Estrogeny jsou ženské pohlavní hormony steroidní povahy, které se syntetizují z androgenů působením specifických enzymů. Jejich název je odvozen od tzv. estrálního cyklu. Estrální cyklus označuje pravidelně se opakující přirozené změny v organismu, které jsou důsledkem působení pohlavních hormonů a slouží k zajištění reprodukce.

Kde lze měřit estrogeny?

Estriol lze měřit v mateřské krvi nebo v moči. Nejdůležitější a poměrně zásadní funkcí estrogenů je jejich vliv na vývoj a funkci pohlavních orgánů, na rozvoj sekundárních pohlavních znaků, na sexuální chování.

Jak se snižuje hladina estrogenu v krvi?

Snížení hladiny estrogenu způsobuje vyplavování vápníku z těla, a tím i řídnutí kostí a osteoporózu. Zvyšuje se pravděpodobnost cévních onemocnění a negativní vliv je též na hladinu cholesterolu v krvi.

Jak zvýšit hladinu estrogenu u žen?

V menopauze dochází k snížení hladiny estrogenu u žen. Následuje několik přirozených způsobů, jak zvýšit hladinu estrogenu. Lékařská konzultace. Pokud máte pocit, že vaše tělo má nízkou hladinu estrogenu, je třeba poradit se s lékařem. Není dobré mít buď přebytek nebo menší hladinu estrogenu.

Související příspěvky: