Kdy se řekne palmový olej?

Obsah

Kdy se řekne palmový olej?

Kdy se řekne palmový olej?

Když se řekne palmový olej, většina lidí si představí vypalování indonéských pralesů, které jsou domovem pro velké množství jedinečné flóry a fauny tropického klimatu. Jedním z nejohroženějších živočišných druhů je orangutan, jenž čelí riziku vyhynutí během příštích deseti let, pokud se něco nestane.

Jaké jsou mastné kyseliny v palmovém oleji?

Hlavní nasycenou mastnou kyselinou v palmovém oleji je kyselina palmitová, na kterou připadá 44% kalorické hodnoty palmového oleje. Kromě toho obsahuje palmový olej také malá množství kyseliny stearové, myristové a kyselinu laurovou, která patří mezi mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem .

Co se nachází v palmovém oleji?

Shrnutí: Palmový olej se používá při vaření, zejména v západní Africe a přidává se také do kari, celé řady potravin, ale i jiných výrobků nebo pohonných hmot. Ve 14 gramech (1 polévková lžíce) palmového oleje najdeme následující živiny ( 4 ):

Jaká je spotřeba palmového oleje?

Spotřeba palmového oleje celosvětově stoupá. Jedná se však o velmi kontroverzní potravinu. Na jedné straně má řadu pozitivních účinků na lidské zdraví a na druhé straně může zvyšovat riziko kardiovaskulárních onemocnění. V souvislosti s jeho neustále rostoucí výrobou se objevují také otázky ohledně ochrany životního prostředí.

Související příspěvky: