Jaké jsou značení kondenzátorů?

Obsah

Jaké jsou značení kondenzátorů?

Jaké jsou značení kondenzátorů?

U miniaturních kondenzátorů výrobci používají barevné značení (uvedeno v katalogu výrobce), na větších kondenzátorech je kapacita zapsána kódem, vycházejícím ze základní jednotky 1 F. Násobky jsou m (mili) 10 -3, µ (mikro) 10 -6, n (nano) 10 -9, p (piko) 10 -12 SMD kondezátory mají značení číselným kódem.

Jak se vyrábí pevné kondenzátory?

Pevné kondenzátory se vyrábí jak pro vývodovou montáž, tak i miniaturizované pro povrchovou montáž SMD . Kondenzátor je tvořen čtvercovými nebo kruhovými elektrodami s dielektrikem ze speciální keramiky s velkou permitivitou. Většinou se vyrábí sintrováním keramického prachu při 1100 až 1900 °C do požadovaného tvaru.

Jak se uvádí přesnost kondenzátoru?

SMD kondezátory mají značení číselným kódem. Tolerance (přesnost) kondenzátoru se uvádí v procentech a udává souměrnou odchylku od jmenovité hodnoty. U některých typů kondenzátorů, které mají kapacitu menší než 10 pF se udává dovolená odchylka kapacity v pikofaradech písmenem.

Jaké jsou kapacity kondenzátorů?

Kondezátory se (podobně jako rezistory) vyrábí v normalizovaných řadách. U miniaturních kondenzátorů výrobci používají barevné značení (uvedeno v katalogu výrobce), na větších kondenzátorech je kapacita zapsána kódem, vycházejícím ze základní jednotky 1 F. Násobky jsou m (mili) 10 -3, µ (mikro) 10 -6, n (nano) 10 -9, p (piko) 10 -12

Související příspěvky: