Jaká je výška sedadla?

Obsah

Jaká je výška sedadla?

Jaká je výška sedadla?

Výška sedadla (sedací plochy) Výška sedadla by neměla být tak vysoká, aby stlačovala spodní část stehen (podkolenní cévy), ani tak nízká, aby docházelo k zakulacení zad a tlaku na břišní partie. Základním antropologickým rozměrem určujícím výšku sezení je výška bérce, který je při přímém sedu ohnut do pravého úhlu a chodidlo se opírá o podlahu.

Jaká je výška prohloubení sedadla?

Maximální výška prohloubení má být ve vzdálenosti cca 120 mm od opěradla, a to max. 25 – 40 mm. Důležité je zaoblení přední hrany sedadla. Svislá výška zaoblení se doporučuje max. 40 mm, délka zaoblení max. 60 mm. Poloměr zaoblení má být 40 – 120 mm. Sklon sedadla má být mírný směrem k opěradlu, zabraňuje klouzání těla dopředu.

Jaká je hloubka sedadla?

Pro ženy se doporučuje hloubka 340 – 390 mm, pro muže 400 – 490 mm, norma udává 360 – 450 mm. Při větší hloubce sedadla nedochází k opření, sezení je nekomfortní. Šířka sedadla Šířka sedadla má zajistit dostatečný prostor pro boky a spodní část trupu.

Jaká je délka hýždě sedadla?

Určujícím rozměrem je délka hýždě (bérce). Pro ženy se doporučuje hloubka 340 – 390 mm, pro muže 400 – 490 mm, norma udává 360 – 450 mm. Při větší hloubce sedadla nedochází k opření, sezení je nekomfortní. Šířka sedadla Šířka sedadla má zajistit dostatečný prostor pro boky a spodní část trupu.

Související příspěvky: