Co je horečka?

Obsah

Co je horečka?

Co je horečka?

Horečka je příznak, který signalizuje, že se v těle něco děje a snaží se bojovat s infekčním či jiným onemocněním. Proto se kromě typických příznaků, jako jsou zimnice nebo třes, projevuje i dalšími symptomy, které signalizují, že se náš organizmus „necítí dobře a není v pořádku“.

Co se týče horečky?

Velmi vysoké teploty nad 41,1°C (někde se uvádí již nad 40°C) označujeme termínem hyperpyrexie. Dříve se podle průběhu horečky diagnostikovala některá onemocnění, ale dnes se to již nepoužívá, protože máme k dispozici mnohem lepší diagnostiku. Nicméně podle průběhu horečky lze někdy dobře odhadnout základní onemocnění pacienta, což může pomoci.

Které jsou hlavní příznaky horečky?

Mezi hlavní příznaky horečky patří: 1 pocit chladu (pacientovi je zima bez zjevného důvodu – například venku je teplo nebo nikomu jinému v okolí zima není) 2 zimnice (chladový třes) 3 nechutenství (ztráta chuti k jídlu) 4 dehydratace (nedostatek tekutin, čemuž se naštěstí dá předejít, pokud dodržujete správný pitný režim) 5 deprese 6 zvýšená vnímavost bolesti neboli zvýšená citlivost na bolest (odborně též hyperalgezie)

Jaké jsou délky trvání horečky?

Podle délky trvání se horečka dělí na: 1 Akutní, pokud trvá méně než 7 dní 2 Subakutní, pokud trvá 7 – 14 dní 3 Chronickou neboli perzistentní (přetrvávající), pokud trvá déle než 14 dní More ...

Související příspěvky: