Co je Python?

Obsah

Co je Python?

Co je Python?

Python (anglická výslovnost [ˈpaiθən]) je vysokoúrovňový skriptovací programovací jazyk, který v roce 1991 navrhl Guido van Rossum. Nabízí dynamickou kontrolu datových typů a podporuje různá programovací paradigmata, včetně objektově orientovaného, imperativního, procedurálního nebo funkcionálního.

Co je objektem v Pythonu?

Těch typů je samozřejmě víc. V Pythonu je vše objektem, proto musí existovat také typy jako modul, funkce, třída, metoda, soubor, a dokonce přeložený kód. S některými z nich už jsme se setkali: moduly mají jména, funkce mají docstringatd. O třídách se dozvíte v kapitole Třídy a iterátory, o souborech v kapitole Soubory.

Co jsou slovníky v Pythonu?

Slovníkyjsou neuspořádané kolekce dvojic klíč-hodnota. Těch typů je samozřejmě víc. V Pythonu je vše objektem, proto musí existovat také typy jako modul, funkce, třída, metoda, soubor, a dokonce přeložený kód. S některými z nich už jsme se setkali: moduly mají jména, funkce mají docstringatd.

Proč je Python takto snášenlivý?

Python takto snášenlivý není. Jakmile se kdekoliv v programu objeví syntaktická chyba, interpret vytiskne chybové hlášení, ukončí běh programu a nelze s ním hnout. V prvních týdnech naší programátorské kariéry strávíme pravděpodobně hodně času vyhledáváním takovýchto chyb.

Související příspěvky: