Jak dlouho je olej plně syntetický nebo minerální?

Obsah

Jak dlouho je olej plně syntetický nebo minerální?

Jak dlouho je olej plně syntetický nebo minerální?

Řada výrobců automobilů dnes doporučuje výměnu oleje po ujetých 30 tis. km nebo jednom roce. Praxe ale ukazuje, že ani nejmodernější oleje nevydrží po takto dlouhou dobu motor našeho vozu dobře ochránit. Nezáleží na tom, zdali se jedná o olej plně syntetický, polosyntetický nebo minerální.

Jak držet pravidlo výměny oleje?

Dobré je také držet se pravidla měnit olej alespoň jednou za rok. Pokud opravdu najezdíte málo (nějakých pět tisíc kilometrů ročně), můžete intervaly výměny o něco protáhnout, určitě však nechte vyměnit alespoň olejový filtr. Právě ten je častou příčinou problémů.

Jaký je interval výměny motorového oleje?

Interval pro výměnu motorového oleje nejvíce ovlivňují podmínky, v jakých automobil jezdí a druh spalovaného paliva.Olej ve voze, který jezdí převážně dlouhé trasy po dálnicích, se opotřebovává pomaleji než v tom, které jezdí na krátké trasy se studeným motorem.

Můžeme výměnu oleje po 30 tis. km?

Řada výrobců automobilů dnes doporučuje výměnu oleje po ujetých 30 tis. km nebo jednom roce. Praxe ale ukazuje, že ani nejmodernější oleje nevydrží po takto dlouhou dobu motor našeho vozu dobře ochránit.

Související příspěvky: