Co obsahuje lékořicový kořen?

Obsah

Co obsahuje lékořicový kořen?

Co obsahuje lékořicový kořen?

Lékořice dále obsahuje řadu biologicky aktivních složek, jako jsou přírodní polyfenolové antioxidanty nebo saponiny. Glycyrrhizin: Tatolátka, která se též jmenuje kyselina glycyrrhizová, je v lékořici zastoupena nejvíce. Lékořicový kořen obsahuje 2 - 3 % glycyrrhizinu a lékořicový extrakt pak 10 - 25%.

Kde pochází lékořice?

Lékořice pochází z Asie a Středomoří a používá se již tisíce let v přírodní medicíně v Asii i v Evropě. Kromě použití v lékařství se lékořice používá také v kuchyni jako koření, dále jako sladidlo do bonbónů či žvýkaček, vyrábí se z ní lékořicové tyčinky (pendreky) a přidává se do zubní pasty, pastilek proti kašli a nealkoholických nápojů i piva.

Jaké jsou účinky lékořice u každého člověka?

Konzumace velkého množství lékořice může mít závažné nežádoucí účinky, jako jsou vysoký krevní tlak, prudké snížení hladiny draslíku (hypokalémie) v krvi, otoky (edém) a bolesti hlavy. Nicméně citlivost na lékořici je velmi individuální a je jiná u každého člověka.

Kořen lékořice obsahuje rozpustnou vlákninu?

Kořen lékořice také obsahuje ve vodě nerozpustnou i rozpustnou vlákninu. Lékořicový extrakt obsahuje pouze rozpustnou vlákninu, což může při nadměrné konzumaci vyvolat projímavé (laxativní) účinky.

Související příspěvky: