Jak vypadá plíseň na potravinách?

Obsah

Jak vypadá plíseň na potravinách?

Jak vypadá plíseň na potravinách?

Plíseň na potravinách je obvykle dobře viditelná pouhým okem, protože je patrná na první pohled. Kromě vzhledu mění plísně také strukturu napadených potravin.

Co jsou plísně?

Plísně (houby) pro správný růst potřebují dostatek vlhkosti a nějakou organickou hmotu, na kterou se mohou uchytit, takže potraviny pro ně představují dokonalou živnou půdu. Existuje tisíce různých druhů plísní a nachází se všude kolem nás. Plísně jsou v podstatě způsob, jak příroda "recykluje" svůj vlastní odpad.

Co Jsou ušlechtilé plísně?

Tyto ušlechtilé plísně jsou bezpečné a neškodí zdraví, pokud je konzumujete jako součást potravin, pro které jsou určeny. Ušlechtilé plísně ale mohou zkazit potraviny, pro které nejsou určeny. Některé plísně produkují zdraví škodlivé látky zvané houbové jedy (mykotoxiny).

Co mohou plísně zkazit?

Ušlechtilé plísně ale mohou zkazit potraviny, pro které nejsou určeny. Některé plísně produkují zdraví škodlivé látky zvané houbové jedy (mykotoxiny). Tyto látky mohou vyvolávat závažná onemocnění i smrt, v závislosti na požitém množství kontaminované potravy, délce expozice a věku a celkovém zdravotním stavu dotyčné osoby ( 11 ).

Související příspěvky: