Jaké jsou nežádoucí účinky metforminu?

Obsah

Jaké jsou nežádoucí účinky metforminu?

Jaké jsou nežádoucí účinky metforminu?

Ačkoliv mají léčiva spoustu pozitivních účinků, je možné, že se mohou projevit i účinky negativními. Následující výčet obsahuje nejčastější nežádoucí účinky metforminu. Úplný seznam najdete v příbalovém letáku u každého balení. Nežádoucí účinky obvykle s postupující léčbou odeznívají.

Jak začít užívat metformin?

Pokud užíváte metformin ve formě sypkého prášku, vysypte prášek z pytlíku do sklenice a zalijte obsah 150 ml vody. Zamíchejte roztok a vypijte jej. Pokud jste zapomněl/a užít léčivo, vyčkejte a užijte následující dávku. Neužívejte dvě dávky najednou. Během vaší léčby je důležité navštěvovat pravidelně očního lékaře, obvodního lékaře a diabetologa.

Co je metformin?

Metformin (Bolamyn®; Diagemet®; Glucient®; Glucophage®; Metabet®; Sukkarto®) je druh léčiva zvaného antidiabetikum, na bázi biguanidu, který se užívá pro léčbu diabetu druhého typu. Toto onemocnění, lidově zvané cukrovka na celém světě postihuje milióny lidí.

Proč se metformin užívá při cukrovce druhého typu?

Díky tomuto mechanizmu, uplatňujícímu se v periferních tkáních těla se metformin užívá při léčbě cukrovky druhého typu. Více informací najdete ve speciálním článku.

Související příspěvky: