Který tlak je v úzkém rozmezí?

Obsah

Který tlak je v úzkém rozmezí?

Který tlak je v úzkém rozmezí?

V úzkém rozmezí tlaků se ovšem lineární aproximace využívají - například Matematické, fyzikální a chemické tabulky pro střední školy uvádějí v rozmezí 90-107 kPa vztah kde tv je teplota varu ve stupních Celsia a p tlak v kilopascalech. V našem experimentu se ovšem zaměříme pouze na zkoumání kvalitativní.

Jak hodnotit teplotu vody za vysoké tlaky?

Matematicky lze ale samozřejmě dopočítat hodnoty teploty varu i pro teploty vyšší – například úloha Teplota varu vody za vysokého tlaku ukazuje takový výpočet při tlaku 400 kPa. × Původní zdroj: Kácovský, P. (2016).

Jak snížit tlak v vakuovacích nádobách?

Ve vakuovacích nádobách obvykle není problém snížit tlak na méně než 40 % tlaku atmosférického! Během experimentu je nutné dbát zásad bezpečnosti práce s horkou vodou. Pro žáky není vůbec samozřejmé, zda se pumpováním tlak uvnitř nádoby zvyšuje nebo snižuje (byť název vakuovací nádoba leccos napovídá).

Který je tlak atmosférický?

Ukážeme, že při nižším tlaku, než je tlak atmosférický, vře voda při teplotě nižší než 100 °C. Vypařování kapaliny v celém jejím objemu označujeme jako var. Teplota varu je obecně závislá na tlaku okolního vzduchu – graf na obrázku 1 ukazuje tuto závislost pro vodu.

Související příspěvky: