Co jsou arašídy?

Obsah

Co jsou arašídy?

Co jsou arašídy?

Arašídy patří mezi ořechy původem z Jižní Ameriky. Odborně (latinsky) se nazývají Arachis hypogea a mají i řadu dalších názvů, jako je například podzemnice olejná, burské oříšky nebo buráky. Co si z článku odnést?

Co jsou arašídy pro člověka?

Arašídy jsou rovněž dobrou výživou pro oslabené jedince. Arašídy u některých lidí způsobují alergii. Nemívá sice většinou dramatický průběh, ale přece jen v některých případech může ohrožovat člověka i na životě. Většina spíš zůstane u slzení, často se projevuje vyrážkou, otoky či průjmem.

Kde pocházejí arašídy?

Arašídy pocházejí z Jižní Ameriky, ale později se dostaly do celého světa. Pěstují se běžně v subtropickém pásmu. Arašídy obsahují celou řadu zdraví prospěšných látek. Jejich přidáním do jídla můžeme snížit hladinu triglyceridů a cholesterolu. Hrst těchto „oříšků“ pomůže stabilizovat krevní cukr.

Proč jsou arašídy oříšky?

Arašídy vlastně nejsou oříšky. Jde o luštěninu. Podobné jsou spíše fazoli. Jiný používaný název, který známe spíš ze školy, je podzemnice olejná. Arašídy pocházejí z Jižní Ameriky, ale později se dostaly do celého světa. Pěstují se běžně v subtropickém pásmu. Arašídy obsahují celou řadu zdraví prospěšných látek.

Související příspěvky: