Jak je to s majetkem získaným před uzavřením manželství?

Obsah

Jak je to s majetkem získaným před uzavřením manželství?

Jak je to s majetkem získaným před uzavřením manželství?

Do redakce nám přišel následující dotaz: Mohu se zeptat, jak je to s majetkem získaným před uzavřením manželství (v rámci dědického řízení, jedná se tedy o výlučný majetek jednoho z manželů), v případě smrti daného z manželů. Spadá takový majetek, který vlastně nebyl společným jměním manželů automaticky do dědického řízení?

Kdo je výlučným majetkem manželů?

Majetek získaný před manželstvím a dary či dědictví získané i během manželství patří do výlučného majetku konkrétního z manželů. Co je dobré vědět o mzdě?

Jaký je majetek vašeho manžela?

Jakmile uzavřete sňatek, veškerý váš majetek, který jste od tohoto dne získali, máte společný. To platí o všech naspořených penězích, věcném majetku, ale bohužel i o dluzích. Výjimkou jsou dary a dědictví jednoho z manželů.

Jak se vypořádá majetek zemřelého manžela?

Majetek, který v okamžiku smrti zůstavitele patří do SJM manželů se nejdříve vypořádá a do dědictví připadne to, co dle vypořádání patří zemřelému manželovi. To se připojí k výlučnému majetku zůstavitele a tvoří obsah dědictví. Jednoduše do dědictví patří vše, co zůstavitel k okamžiku smrti vlastnil,“ vysvětluje advokátka Hana Bartasová.

Související příspěvky: