Co jsou charakteristické znaky hurikánů?

Obsah

Co jsou charakteristické znaky hurikánů?

Co jsou charakteristické znaky hurikánů?

To jsou charakteristické znaky hurikánů, známých také jako cyklóny a tajfuny. Jedná se o obří bouře objevující se na mořích tropického pásu. Průměrný hurikán denně uvolní stejné množství energie jako exploze půl milionu menších atomových bomb.

Kde vznikají hurikány?

Hurikány vznikají v létě a na podzim, kdy slunce ohřeje rozsáhlé úseky oceánu na teplotu přesahující 27 stupňů Celsia. Zahřátý vlhký vzduch z těchto vyhřátých oblastí stoupá vzhůru a vytváří bouřky. Vyšší a povrchové vzdušné proudy se poté spojí a vytvoří kruhový model mračen známý jako tropická cyklóna.

Kdo označuje hurikán kategorie 3?

Americké Národní hurikánové centrum (the U. S. National Hurricane Center) nazývá hurikán kategorie 3 a více major hurricane, americké Středisko pro varování před tajfuny (Joint Typhoon Warning Center) označuje tropickou cyklónu s rychlostí přízemního větru přesahujícím 67 m·s −1 (241 km·h −1) jako supertajfun, superhurikán.

Co se valí po hurikánu Harvey?

Po hurikánu Harvey, který způsobil v Texasu obrovské škody a stál desítky životů, se na severní Ameriku valí další zničující bouře, hurikán Irma. Ten zatím řádil v Karibiku a očekává se, že brzy dorazí na Floridu.

Související příspěvky: